Essay

Courtyard Plinth Commission

Request for Proposals

Objectspace welcomes proposals for new installations in the Objectspace courtyard.  The successful proposal will detail an innovative installation that responds to this unique site.

The site

A concrete plinth defines the installation area and is visible to viewers as they enter Objectspace’s carpark and from the street front. The plinth sits under the large-scale white façade that gives Objectspace its architectural identity. 

Dimensions:

Concrete plinth: 4510mm x 5300mm

Height between plinth and white cube: 2200mm approx.

Given its position outside the building and exposure to the elements, there is a series of pragmatic and contextual considerations to be understood by artists and designers for proposals that will be realised in this space.

Considerations

-The space is designed to focus installations on top of the concrete plinth; however, we are open to projects that utilise the building walls that corner the space.

-The courtyard is a busy area. There are three carparks within the space that are used daily. Objectspace also uses the area to host events, both day and night.

-The space is lit by strip LED lighting that sits within the white cube grid façade (see images).

-The courtyard is secure and alarmed when not in use. The entrance to the courtyard is gated and locked when the gallery is not open to the public.

-The white cube overhang essentially creates a ceiling for the plinth, and this does provide some protection from the elements, however installations do need to be able to withstand wind and rain.

-The courtyard space is fully accessible while the gallery is open. All efforts are taken to ensure visitors interact with exhibitions in the appropriate way, however there aren’t barricades around the plinth and artists need to consider a project that is robust to human interaction in this capacity.

-Works can be fixed to the concrete plinth.

-Works cannot be secured in any way to white cube façade ceiling.

-Courtyard projects are installed for approximately 12 months.

-The ownership of the artwork remains with the artist.

Budget:

Objectspace will contribute a budget of $10,000 to the commission, and the additional costs of freight and installation.

Proposal guidelines

- Maximum of six A4 pages, presented as a single PDF

- The proposal should include:

o Outline of concept

o Working drawings / images

o Budget overview

o Practitioner biography and links to past projects, if relevant


Proposals will be accepted until 28 February 2021.

The successful project will be installed no later than 12 months later. 

Proposals can be submitted to: info@objectspace.org.nz

Objectspace courtyard. Photographer: Samuel Hartnett

Warwick Freeman, In Praise of Volcanoes, 2017. Photographer: Samuel Hartnett

Virginia Leonard, All I Want is a Face Lift, 2019. Photographer: Samuel Hartnett

Virginia Leonard, All I Want is a Face Lift, 2019. Photographer: Samuel Hartnett

Mary-Louise Browne, Seeing is Believing, 2019. Photographer: Samuel Hartnett.